Geslaagde pilot: opleiding POH voor de doktersassistent

19 juli 2024

In 2023 is de Hanzehogeschool Groningen samen met DokNoord en de andere huisartsenorganisaties Dokter Drenthe en Ketenzorg Friesland als pilot de opleiding 'Praktijkondersteuner Huisartsenzorg voor doktersassistenten' gestart. Op maandag 8 juli jl. hebben de vijf deelnemende doktersassistentes uit de regio Groningen het diploma voor deze opleiding behaald. Ilse de Lange (praktijkconsulent GHC) en Gerard Tros (adviseur Continuïteit Huisartsenzorg Elann) waren namens DokNoord hierbij aanwezig. Een geslaagde pilot en geslaagde doktersassistenten dus. Namens de GHC, Elann en DokNoord, van harte gefeliciteerd!

geslaagde doktersassistenten opleiding POH.png

“Vanuit de praktijk kwam steeds vaker de vraag om naast verpleegkundigen ook doktersassistentes op te leiden tot POH,” vertelt Beatrice Schilstra, coördinator van de opleiding aan de Hanzehogeschool. In samenwerking werd een pilot hiervoor gestart. Vanuit de huisartsenorganisaties werden de doktersassistenten voor deze pilot benaderd. De Hanzehogeschool heeft een voortraject ontwikkeld zodat de doktersassistentes in september 2023 met de opleiding tot POH konden starten.

Doktersassistenten en verpleegkundigen versterken elkaar
Vanuit de opleiding was het eerst even zoeken. Zo was er de vraag welke zaken goed met de doktersassistenten en verpleegkundigen gezamenlijk konden worden gedaan en waarin juist gescheiden moest worden gewerkt. Deze twijfels bleken al gauw helemaal niet nodig. Juist het samen optrekken en gebruik maken van de kennis en kunde van de doktersassistentes uit de praktijk bleek een belangrijke meerwaarde te hebben tijdens de opleiding.

Trots op diploma
De vijf nieuwe praktijkondersteuners zijn erg trots op hun diploma en zijn nu officieel POH-Somatiek. Wat de gediplomeerden zeggen: 

  • “Ik was wel onzeker of ik het wel aan zou kunnen, maar het is mij meegevallen.”
  • ”Het is ook stimulerend om samen met andere studenten de opleiding te doen.”
  • “Het geeft een groot gevoel van meerwaarde voor jezelf en voor de praktijk!”
  • "Als wij het kunnen, kunnen jullie (andere doktersassistentes) het ook!"
  •  “Zeker niet aan jezelf twijfelen.”
  •  "De patiëntrelatie is er vaak al, dat maakt het alleen maar makkelijker.”

Eén van de praktijkhouders die we spraken is erg blij dat dit traject nu mogelijk is: “Voor een doktersassistent en voor een werkgever is het belangrijk om te investeren in je medewerkers. Op deze wijze bied je ze een mooi nieuw perspectief.  Door medewerkers ruimte te geven om te kunnen groeien behoud je ze ook voor het werkveld!”

Vervolg
Het vervolg? Na deze geslaagde pilot starten in het studiejaar 2024-2025 negen doktersassistentes met deze opleiding tot POH.

Meer informatie 
Geïnteresseerd en wil je meer weten over deze opleiding? Zie deze webpagina van HanzePro.
 

Terug naar overzicht