Ouderenzorg
Door de vergrijzing en door wijzigingen in landelijk beleid blijft de oudere patiënt langer thuis wonen. Zorgverleners in de eerste lijn krijgen steeds meer te maken met oudere patiënten, die in meer of mindere mate kwetsbaar zijn en complexe problematiek kennen. Het zorgprogramma Ouderenzorg is bedoeld voor deze kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Het zorgprogramma Ouderenzorg speelt in op de behoefte van huisartsen om ondersteund te worden bij het leveren van ouderenzorg. Doel is om de organisatiestructuur rondom de kwetsbare oudere met complexe problematiek goed in te richten. Hierdoor is de ouderenpopulatie beter in beeld, is er een gedegen ‘vangnet’ met duidelijke samenwerkingsafspraken (geriatrisch netwerk) en handelen de zorg- en hulpverleners in dit netwerk proactief. Deze aanpak geeft meer rust en vertrouwen bij de patiënt én bij de huisartsenpraktijk.
-
Start zorgprogramma
Hoe kun je als huisartsenpraktijk starten met het zorgprogramma? Welke voorwaarden gelden er zoal en welke voorbereiding is nodig?
Voorwaarden om te starten
Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om te kunnen starten met het zorgprogramma:
- De reeds gecontracteerde zorgprogramma’s zijn op orde.
- De huisartsenpraktijk neemt deel aan en heeft de zorg voor de kwetsbare ouderen op orde.
- Formatie POH-O is aantoonbaar aanwezig. De module Dementie dient uitgevoerd worden door een POH-O; dit is een afgestudeerde POH die aanvullend een ouderenzorg-scholing heeft gevolgd (zie functieomschrijving en competentieprofiel POH-O). Informeer bij je praktijkconsulent naar de scholingsvoorwaarden en vergoeding (vergoeding scholing én contacturen).
- De overeenkomst voor deelname is digitaal ondertekend in het portaal Zorgverleners Groningen.
In de overeenkomst voor deelname staat het volledige overzicht van voorwaarden.
Voorbereiding
- Geef aan je praktijkconsulent van de GHC door dat je wil starten met het zorgprogramma. Dit doe je eenvoudig via het portaal Zorgverleners Groningen:
- Ga naar het portaal en log in bij je organisatie
- Klik in het menu op de knop <Deelname (zorg)programma>
- Vul in met welk programma je wilt starten
- Je GHC-consulent neemt vervolgens contact met je op
-
Acties:
- Huisarts en POH-O nemen het zorgprotocol door
- Maak samen het praktijkplan
- Startgesprek GHC-praktijkconsulent met huisarts en POH-O (praktijkplan doornemen)
- 'Practicum Ouderenzorg’ volgen
-
Onderteken de overeenkomst digitaal in het portaal Zorgverleners Groningen. Je ontvangt een e-mail met instructies wanneer de overeenkomst klaar staat.
-
Zorgprotocol
Het zorgprotocol beschrijft de zorg die de huisartsenpraktijk levert aan de patiënt, volgens dit zorgprogramma.
Screeningsdocumenten
- SFMPC
- Signaleringskaart ouderen
- Spinnenweb Positieve Gezondheid
- Easycare-methode
- Signalenkaart Stop Ouderenmishandeling
Advance Care Planning (ACP) en palliatieve zorg
-
Samenwerking
Bij het zorgprogramma Ouderenzorg vindt nauwe samenwerking plaats waarbij de disciplines zorg en welzijn op elkaar zijn afgestemd. Om deze samenwerking goed te organiseren dient de huisartsenpraktijk een kernteam Ouderen en een Multidisciplinair Overleg (MDO) op te zetten. Hierin wordt lokaal en met heldere afspraken samengewerkt, tussen met name de huisartsenpraktijk, wijkverpleging en het sociaal domein.
- Sociale kaart geriatrisch netwerk - invuldocument wie is wie
- Medicatiebeoordeling via VIPLive beschikbaar (nieuwsitem april 2023)
- Stappenplan medicatiebeoordeling
- VVT-verwijzing via VIPLive
- Sociaal domein: Welzijn op Recept
- Update ketenaanpak valpreventie
- Stroomschema ketenaanpak valpreventie
Toolbox MDO
Onze toolbox Multidisciplinair Overleg voor de huisartsenpraktijk biedt waardevolle informatie, handvatten en praktische tips voor de medewerkers in de huisartsenpraktijk voor het opzetten en organiseren van een Multidisciplinair Overleg (MDO).
Onderdeel van deze toolbox is een handreiking. Deze handreiking bevat praktische tools die ondersteuning bieden bij het organiseren van een effectief MDO. -
Nascholing
Ga naar het overzicht nascholingen en bekijk welke nascholingen horen of passen bij dit zorgprogramma.
-
Declareren
- De huisarts declareert per kwartaal via het programma VIPLive, door een lijst in te dienen met de 75+-plussers in de praktijk, op de peildatum.
- De huisarts ontvangt een tarief op basis van het aantal 75+-plussers in de huisartsenpraktijk, terwijl de zorg wordt geleverd aan de meest kwetsbare patiënten met complexe problematiek (zie zorgprotocol).
- Hoe declareren: zie handleiding VIPLive medewerkers huisartsenpraktijk
- Inzicht in declaraties: log in op VIPLive en ga naar Declareren > Zorggroepdeclaraties > Bundeloverzicht