POCT
Met Point of Care testing (POCT) kan de huisarts of praktijkmedewerker eenvoudig zelf HbA1c- en CRP-bepalingen uitvoeren. Dit gebeurt met een POCT-meter in de huisartsenpraktijk. De GHC huurt de meters bij Certe en zorgt voor de financiële afhandeling van de kosten voor de meters en de cartridges. Je kan enkel de HbA1c- en de CRP-bepaling samen contracteren; het is niet mogelijk om één afzonderlijke bepaling te contracteren.
-
Meerwaarde
- draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van zorg.
- patiënt ontvangt de zorg dichtbij huis zonder eigen risico te hoeven betalen.
- is eenvoudig te realiseren.
- vermindert het aantal antibioticumvoorschriften (bij de CRP-bepaling).
-
Met wie en voor wie
Bekijk de betrokken partijen bij POCT.
Met wie
De GHC werkt hiervoor samen met:- zorgverzekeraar Menzis
- Certe
Voor wie
Alle huisartsen in het werkgebied van de GHC kunnen meedoen aan POCT via de GHC. -
Start
Deze stappen zijn nodig om als huisartsenpraktijk te starten met POCT via de GHC.
- Geef aan ons door dat je wilt starten. Neem hiervoor contact op met Nienke Boendermaker, via n.boendermaker@ghcgroningen.nl.
- Onderteken de overeenkomst digitaal in het portaal Zorgverleners Groningen. Je ontvangt een e-mail met instructies wanneer de overeenkomst klaar staat.
- Volg de verplichte voorbereidende scholing wanneer Certe de POCT-meter komt installeren op de praktijk en de huisartsenpraktijk tot dan toe nog niet beschikte over een POCT-meter.
- Scholing van Certe bij de installatie van de POCT-meter op de praktijk, voor de praktijkmedewerkers die de POCT-bepalingen gaan uitvoeren.
- Geef aan ons door dat je wilt starten. Neem hiervoor contact op met Nienke Boendermaker, via n.boendermaker@ghcgroningen.nl.
-
Uitvoering
- Hoe de uitvoering van POCT in zijn werk gaat: zie zorgprotocol
- Hoe thuisprikken voor HbA1c- en CRP-bepaling: zie van Certe de handleiding en instructiefilmpjes voor bloedafname.
- Hoe bestellen van materiaal voor POCT, zoals HbA1c- en CRP-cartridges: zie bestelpagina van Certe
- Praktijkmedewerkers die POCT-bepalingen uitvoeren, hercertificeren zich eens in de drie jaar via een e-learning in combinatie met een praktijktoets: aanmelden voor deze e-learning
-
Declareren
- De huisarts declareert per kwartaal via het programma VIPLive, door een lijst in te dienen met de patiënten bij wie de huisarts of praktijkmedewerker in het afgelopen kwartaal een HbA1c- en/of CRP-bepaling heeft uitgevoerd.
- Het op de juiste wijze registreren van de bepalingen is van groot belang: op de lijst staan alleen die patiënten van wie de huisarts of de praktijkmedewerker de bepalingscode op de juiste manier heeft geregistreerd in het HIS.
- Inzicht in declaraties: log in op VIPLive en ga naar Declareren > S3-declaraties > POCT-declaraties
- Meer informatie: zie handleiding VIPLive POCT - medewerkers huisartsenpraktijk