Update ketenaanpak valpreventie

13 november 2024

Op donderdag 24 oktober 2024 hebben de gemeente Groningen, namens alle gemeenten in de provincie, wij vanuit DokNoord en zorgverzekeraar Menzis regionale samenwerkingsafspraken ondertekend voor de ketenaanpak valpreventie.

Valpreventie_24102024_2.jpeg

Deze samenwerking is gericht op het verbeteren van de zorg voor 65-plussers in onze regio en het bevorderen van een veilige leefomgeving. Vanuit DokNoord zijn we blij dat we met elkaar een eenduidige aanpak hebben opgezet, zodat we onze huisartsenpraktijken zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij hun rol in deze keten. Lees in dit nieuwsbericht meer over de samenwerkingsafspraken.

Stand van zaken stroomschema en verkorte valanalyse in VIPLive
Om huisartsen te ondersteunen, publiceren we eind november een stroomschema voor valpreventie op onze website. Dit schema biedt een overzicht van de stappen in de ketenaanpak en de mogelijke rol van de huisartsenpraktijk. Daarnaast wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het beschikbaar maken van  een verkorte valanalyse via VIPLive om de uitvoering van de valrisicobeoordeling (VRB)te vergemakkelijken. Ook zal de volledige werkwijze voor valpreventie eind dit jaar worden geïntegreerd in het zorgprotocol ouderenzorg. Zodra er concrete data zijn, informeren we je verder.

Wat kunnen huisartsenpraktijken verder verwachten?
Huisartsenpraktijken kunnen op de korte termijn door de gemeente worden benaderd, bijvoorbeeld met een uitnodiging voor een kick-off-bijeenkomst georganiseerd door de gemeente.  Of met de vraag wanneer de huisartsenpraktijk klaar is om verwijzingen te ontvangen. Praktijken kunnen in dat geval aangeven dat er pas naar hen verwezen kan worden, wanneer de praktijk daar klaar voor is. Dit komt overeen met de regionale samenwerkingsafspraken.

De ketenaanpak valpreventie in het kort
Gemeenten geven met hun partners voorlichting over vitaal ouder worden en versterken hun beweegaanbod. Een valrisicotest, uitgevoerd door paramedici of gemeentelijke professionals, bepaalt het valrisico (laag, matig, hoog) van ouderen. Alleen ouderen met een hoog valrisico worden met een uniforme verwijsbrief naar de huisartsenpraktijk verwezen voor een VRB.
Alleen huisartsen, POH-O’s of specialisten ouderengeneeskunde kunnen de VRB uitvoeren. Op basis van de uitkomsten van de VRB, kunnen zij doorverwijzen naar een passende interventie.

Meer weten
Kijk voor meer informatie op de website van Gezond Groningen.  Vragen? Neem dan contact op met Romeo Stroosma, via r.stroosma@ghcgroningen.nl of 06 200 710 15.

 

Terug naar overzicht