Nieuwe versie NHG-standaard CVRM: meld je aan voor webinar

27 september 2024

Er is net, in september 2024, een nieuwe versie van de NHG-standaard CVRM gepubliceerd. In deze nieuwe editie is de standaard flink veranderd, vooral op het gebied van risicoschatting, de behandeldrempels en het beleid bij jongere patiënten. Daarom raden we je aan om scholing hierover te volgen, zodat je de CVRM-zorg correct kunt blijven aanbieden. Zelf organiseren we deze keer geen scholing over deze nieuwe richtlijn. We attenderen je graag op webinars van andere aanbieders.

hart en vaat cvrm af cl.png

Webinars 

Podcast 
Ook attenderen we je graag op deze podcast van Langerhans

Belangrijkste wijzigingen in nieuwe NHG-standaard CVRM 
Hieronder hebben we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet uit de nieuwe standaard van september 2024.  

  • Er is een nieuwe SCORE-tabel, SCORE2, die tienjaarsrisico’s geeft op cardiovasculaire mortaliteit en morbiditeit. De risicotabel is ook te gebruiken voor mensen die al behandeld worden en bij wie de bloeddruk en het cholesterol al enkele jaren stabiel zijn. 
  • Het risico op HVZ in SCORE2 wordt niet langer geschat op basis van de totaalcholesterol/HDL-cholesterol ratio, maar op basis van het non-HDL-cholesterol. Non-HDL-cholesterol betreft het totaal cholesterol minus het HDL-cholesterol. 
  • Bij het kleuren van de vakjes in de tabel en de bijbehorende behandeladviezen is ervoor gekozen om te werken met leeftijdsafhankelijke risicodrempels die lager zijn voor jongeren en hoger bij ouderen. 
  • Over het geheel genomen vallen de risico’s in de nieuwe SCORE-tabel lager uit dan in de oude, hetgeen tot gevolg heeft dat de tabel geen zeer hoog risicogroepen (rood) meer kent. Mensen bekend met hartvaatziekten, diabetes mellitus met ernstige eindorgaanschade en ernstige chronische nierschade hebben overigens nog wel een zeer hoog risico. 
  • Er is meer ruimte gecreëerd voor het behandelen van een bloeddruk hoger dan 160 mmHg, ondanks een (nog) laag SCORE-risico.  

Bron: NHG-standaard cardiovasculair risicomanagement (CVRM) 

Terug naar overzicht