Ketenaanpak valpreventie

In het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) hebben gemeenten de opdracht gekregen om een ketenaanpak valpreventie op te zetten voor inwoners van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. In onze regio hebben we, vanuit Gezond Groningen, samen met Menzis en de gemeenten uniforme samenwerkingsafspraken gemaakt voor een effectieve ketenaanpak valpreventie. Daarbij kunnen ouderen met een hoog valrisico aanspraak maken op een valrisicobeoordeling, uitgevoerd door de huisarts, praktijkondersteuner ouderenzorg (POH-O), of specialist ouderengeneeskunde.

Lees hieronder meer over deze ketenaanpak en hoe we huisartsen en praktijkondersteuners hierbij ondersteunen.

De ketenaanpak valpreventie in het kort

Gemeenten geven met hun partners voorlichting over vitaal ouder worden en versterken hun beweegaanbod. Een valrisicotest, uitgevoerd door paramedici of gemeentelijke professionals, bepaalt het valrisico (laag, matig, hoog) van ouderen. Alleen ouderen met een hoog valrisico worden met een uniforme verwijsbrief naar de huisartsenpraktijk verwezen voor een valrisicobeoordeling (VRB).
Alleen huisartsen, POH-O’s of specialisten ouderengeneeskunde kunnen de VRB uitvoeren. Op basis van de uitkomsten van de VRB, kunnen zij doorverwijzen naar een passende interventie.

Stroomschema

Ter ondersteuning van huisartsenpraktijken hebben we een stroomschema ketenaanpak valpreventie opgesteld:

  • Geeft een volledig overzicht van valpreventieve zorg die de huisartsenpraktijk kan bieden als onderdeel van de regionale ketenaanpak ‘Valpreventie bij ouderen’.
  • Aanbevolen patiëntroutes, interventies en samenwerking tussen verschillende disciplines worden overzichtelijk weergegeven.
  • Biedt praktische informatie over de mogelijke valpreventieve beweeginterventies, de verwijsmethoden en eventuele vergoedingen voor de oudere in kwestie.

Bekijk het stroomschema ketenaanpak valpreventie

Valrisicobeoordeling

Bij een verhoogd valrisico kan een valrisicobeoordeling (VRB) worden ingezet om zowel medische als andere factoren die bijdragen aan het valrisico systematisch in kaart te brengen.  

  • Valrisicobeoordeling via VIPLive

    Om de uitvoering van de valrisicobeoordeling (VRB) te vergemakkelijken, hebben we een ‘checklist valrisicobeoordeling’ beschikbaar gesteld via VIPLive. De inhoud hiervan is gebaseerd op de Valanalyse opgesteld door VeiligheidNL. 

    Je vindt deze checklist onder ‘vragenlijst uitzetten’ bij de betreffende patiënt in VIPLive. Vervolgens kies je hier bij zorgprogramma ‘GHC Ouderenzorg’, waarna je de vragenlijst ‘checklist valrisicobeoordeling’ kunt vinden. Op de VIPLive-website vind je algemene informatie over het afnemen van vragenlijsten.

  • Valrisicobeoordeling en declareren

    De valrisicobeoordeling valt onder Prestatie- en tariefbeschikking overige geneeskundige zorg - TB/REG24625-02. Meer informatie over de valrisicobeoordeling, zoals hoe het zit met declareren, is te vinden in onderstaand document van Menzis.